Det er umuligt at høre en svært syg der taler

Svigerfar har arbejdet i restaurantionsbranchen som både tjener og kok. Og de sidste tyve år af sit arbejdsliv, drev han restaurant Biksen på Nørrebrogade sammen med en kammerat.

Det er en hård branche. For 30 år siden var gennemsnitslevealderen i midten af fyrrene. Årsagerne var livsstil. Der var meget røg fra gæsterne, mange dampe fra madlavningen, let og rigelig adgang til alkohol, stående arbejde med dårlige arbejdsstillinger og lange arbejdsdage.
Sådan har det også været for svigerfar. Så hen ad vejen fik han først problemer med hjertet senere lungerne. Han fik insulin krævende sukkersyge og tiltagende problemer med den resterende nyre. Trods dette fik han alligevel næsten 16 år efter han stoppede sit arbejdsliv. Han havde et stort rejseliv, og selv om det hen af vejen, gik ned ad bakke med helbredet, brokkede han sig aldrig. Heller ikke da han næsten blev lænket til sin lænestol.
Til sidst blev han indlagt og døde på sygehuset efter knap 3 uger.

Jeg har altid haft lidt svært ved at forstå hvad han sagde. Hans stemme var ikke den bedste for mig, og han havde meget kødfulde og løse læber jeg havde svært ved at mundaflæse. Heldigvis betød det ikke så meget. Han snakkede meget, og der var ikke meget brug for jeg skulle deltage i en egentlig samtale.

Opholdet på lungemedicinsk afdeling på hospitalet forløb i det store hele godt. Men jeg opdagede hvordan teknologi spænder ben for kommunikationen. Her til sidst ville han godt tale med mig, når vi var på besøg. Men jeg kunne ikke forstå hvad han sagde.
Han havde en lav ilt procent i blodet, og lå konstant med ilttilskud. Og han havde i lange perioder også en maske hen over munden.
Så jeg var koblet af. Der var en konstant susen i baggrunden fra ilt tilskuddet, der forstyrrede hans ord. Og jeg kunne ikke mundaflæse på grund af iltmasken.
Det er svært at opfører sig ordentligt og være nærværende og tilstede ved en dødende mand, under disse betingelser. Men vi løste det.
Hustruen eller andre der var på besøg samtidig, oversatte ordret hvad svigerfar sagde, og så kunne jeg svare.

Selv fik svigerfar det sidste ord:

Når jeg har slået den sidste skid, skal I ikke sørge over mig

 

0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.