Skal jeg deltage eller ikke deltage?

Jeg tidligere i mit liv, boet i bofællesskab med en mexicaner. Da han rejste tilbage til Mexico, rejsete jeg over og besøgte ham. Seks uger rejste vi rundt. Han har sidenhen besøgt Danmark en enkelt gang, og var også hjemme og besøge os. Superhyggeligt.

Sidste år kom han igen på besøg i Danmark, og ville gerne samle nogle  af vennerne fra dengang. Jeg fik også en invitation, som gav anledning til mange tanker og overvejelser.

Ingen tvivl om jeg gerne ville mødes med ham igen. Det kunne være spændende at udveksle hvordan vores liv hver især havde formet sig. Men rammen for at mødes var noget skidt. Rigtig skidt. Det skulle være på en restaurant, og vi ville blive 5 til 10 stykker.

Og så var der sproget. Dengang han boede i landet, talte vi dansk. Han havde en smule accent, men ikke meget. Og han havde et stort ordforråd. Mere end 25 år, hvor sproget ikke trænes, gør noget ved ens færdigheder. Så en stor del af vores samtale og samvær, ville nok være på engelsk.
Danskerne er gode til engelsk. Meeen der sker da smuttere både med hensyn til udtale, brug af ord og sætningsopbygningen.

Så udfordringen i mødet stod i kø: Høj baggrundsstøj på restauranten, mennesker der har det hyggeligt og hvor der er mange der taler på samme tid samt et sprog hvor meningen i det der siges, kræver stor koncentration at identificerer.

For sådan en som mig.

Jeg prøvede om vi kunne mødes på tomandshånd, og forklarede om mine problemer med at kunne høre tilstrækkeligt til at deltage i samtalen. Men det var ikke muligt, med kun et par dage i København.  Og det er jo OK.

Men jeg blev stødt over tilføjelsen: C’mon and come, who cares about communication and lip Reading

Jeg følte mig degraderet til en social statist, i et socialt arrangement, hvor jeg kun med meget besvær kunne deltage. Det ville jeg ikke.

Jeg dukkede aldrig op.

 

1

One thought on “Skal jeg deltage eller ikke deltage?

  1. Gerd Rindel siger:

    Det kan jeg rigtigt godt forstå. Bare folk ville sætte sig ind i, hvad det er at være hørehandicappet

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.