Mæslingeudbrud og hørelse

Der er mæslingeudbrug i Danmark. Et barn der var mellem vaccination 1 og 2, har fået mæslinger, er blevet behandle og har det godt.

Men udbruddet har fået sundhedsstyrelsen til at advare mod den meget smitsomme børnesygdom. Der er et ikke helt lille antal børn herhjemme der ikke er vaccineret mod mæslinger.

Mæslinger er den alvorligste børnesygdom. Og et af de mindre kendte mén børn kan få, er skader i hørelsens organ sneglen. Skaden er permanent og giver nedsat hørelse i større eller mindre grad.

Vaccinationsprogrammet eksisterede ikke da jeg var barn. Jeg fik mæslinger, og nogle år efter blev mit høretab erkendt. Og siden de små klasser i folkeskolen har jeg været høreapparatsbruger.

De der kender mig ville tidligere have spurgt:
Jamen giver høreapparatet ikke en god hjælp? Du har da klaret dig godt med lederkarrierer og en bred blivende vennekreds
Det er rigtigt. Alligevel vil jeg ikke engang overfor min værste fjende, ønske at vedkommende får et høretab. Det er simpelthen svært at leve med. Fordi:

 • Det  lykkedes mig aldrig at høre alt. Jeg er afhængig af at være tæt på mennesker der taler til mig, så jeg kan se ansigt og mund
 • Det er alvorligt at tale med mig. Det fungerer bedst en-en, og kræver koncentration.
 • Det er svært at netværke og skabe nye kontakter til konferencer, i klubber eller grundejerforeningen. Samtaler hvor flere taler sammen på samme tid, og hvor der springes mellem emnerne er meget svært at følge med i, og umuligt at bidrage til. Familie sammenkomster er i samme boldgade.
 • Direkte aktualitets tv som aftenshowet, tv avisen og deadline, kræver noget højere volumen, end familien ellers vil vælge
 • Genkendelse af ord i en sætning kan være meget vanskelig, også selv om lydstyrken er tilstrækkelig. Det er meget individuelt hvem det er, både for os med dårlig hørelse, og hvem det er eksempelvis jeg har det høremæssigt svært med.
 • Jeg har altid været ham man ikke kunne hviske til, både i skolen og senere under ledermøderne

Så for at følge, passe mit arbejde og have min karrierer, har jeg brugt rigtig megen koncentration og energi udenfor vores lille hjem. Og jeg har været træt, rigtig træt når jeg kom hjem.
Mit familieliv har nok været mere præget af at indgå og overholde aftaler  og de praktiske gøremål i hverdagen, end jeg har haft overskud til at være nysgerrighed overfor, hvordan vores børn har oplevet deres liv og hverdag gennem deres øjne.

Livet forstås baglæns. Og jeg synes det har været godt, og ønsker egentligt ikke det havde været anderledes. Det har været mit vilkår. Selv om jeg da gerne havde haft en normal hørelse

Og livet leves forlæns. Så kan man undgå at børn får mæslinger, og at børn ikke får et høretab udløst af mæslinger, skal man virkelig gøre det.

Kære forældre få nu de børn vaccineret. Så fede er høreapparater heller ikke.

 

1

2 thoughts on “Mæslingeudbrud og hørelse

 1. Angela siger:

  Hej Michael
  Jeg hedder Angela og jeg er i gang med et Lab projekt
  ,men mig om min gruppe vil spørge om vi måtte stille dig nogen spørgsmål om høretab ?

 2. Angela siger:

  Hej Michael
  Jeg hedder Angela og jeg er i gang med et Lab projekt
  ,men mig om min gruppe vil spørge om vi måtte stille dig nogen spørgsmål om høretab ?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.