Må man gå i sauna når man ikke kan høre?

Det kan være svært for andre at forstå at man kan have en ensomhedsfølelse, selv om man er sammen med andre. Det gik op for mig den anden dag, da jeg var sammen med andre der lige er startet med at vinterbade.

Jeg har været periodevis vinterbader. Ikke som medlem af en klub med fælles badning og saunabesøg bagefter. Jeg har badet alene og gerne ud fra stranden ved vores sommerhus. Det er lidt bøvlet da der er flere revler. Så det er nødvendigt at gå 75- 100 meter ud, bare for at få vandet højt nok op så benene er under vand, og dybt nok til jeg kan svømme. Den lange gåtur igennem det lave vand får fødderne til at være næsten følelsesløse, så jeg har brugt neopren sko, så mine fødder ikke kom til skade på stenene i vandet. Men følelsen i kroppen, når jeg kommer op og får tørt tøj på og går de 500 meter tilbage til sommerhuset er næsten ubeskrivelig dejlig, og al bøvlet værd.
Jeg har også badet andre steder når jeg er kommet rundt i landet. Nogle steder har det været en bro med en trappe. Det er luksus. Men jeg har altid badet alene. Og ikke savnet at bade sammen med andre. Badning er ensomt for mig da det jo foregår uden høreapparat. Jeg kan ikke høre hvis der samtales. Derfor har jeg heller ikke savnet en sauna, der,som jeg har forstået det, nogle gange nærmest er de rene samtale saloner.

De relativ nye vinterbadere viste sig at være begejstrede for saunaen bagefter. Der blev faktisk talt mere om saunaen, end om oplevelsen ved at bade i det kolde vand. Og jeg skulle selvfølgelig forstå at jeg gik glip af noget særligt, når jeg nu ikke kom i sauna, på min måde at dyrke vinterbadning på.
Jeg kan sagtens følge følelsen i kroppen fra at have en underafkølet hud til at blive udsat for et regulært varme chock. Men den sociale dimension er simpelthen for bøvlet til at jeg gider udsætte mig for det.
Jeg kan ikke have høreapparater på i sauna, så min hørelse er stærkt begrænset. Når jeg vinterbader vil jeg også have hovedet under vand, og så kommer der vand i ørene. Det fungere dårligt med placeringen af høreapparaternes højtalere, der sidder inde i øregangen. De kan ikke tåle vand. Varmen medfører også at høreapparaterne bliver varme på en ubehagelig måde.

Min selvfølgelige opfattelse af ikke at kunne opfører mig som et ordentligt menneske i en sauna ved at deltage i samtaler og svare på henvendelser, var det svært for mig at gøre klar. Måske også fordi jeg egentlig ikke bryder mig om at udstille egne svagheder. Så snakken om saunaen kom i stedet til at handle om man gå i sauna, når man ikke kan høre. Eller som en af dem sagde: jeg tror ikke du bliver udelukket fra sauna, fordi du ikke kan høre.

Jeg tror udsagnet er ment inkluderende. at det er ment som: du er velkommen, selv om du ikke kan være med i hele fællesskabet.
Tak for det siger jeg. Men det har ikke interesse.
Jeg synes jeg forstod jeres synspunkt.  Det modsatte var desværre ikke tilfældet.

Det er svært at både forklarer og også at forstå hvordan det er at være sammen med andre mennesker uden at høre optimalt. Og følelsen af ensomhed er ikke kun knyttet til om man er sammen, den er i højere grad knyttet til om man har en relation.

 

 

 

1

One thought on “Må man gå i sauna når man ikke kan høre?

  1. Lasse Munch Petersen siger:

    Jeg er ked af at du afskærer dig selv fra saunaen. Selvfølgelig er det ærgerligt du ikke kan høre hvad andre siger derinde. Men det er der jo så ikke noget at gøre ved.
    Jeg elsker selv at gå i sauna i svømmehallen. Selvfølgelig uden høreapparat, der nok ville blive ødelagt af den fugtigvarme luft. Men som regel bliver der ikke sagt så meget, efter hvad jeg kan se. Folk sidder bare og stresser ned.
    Kan du ikke give det en chance. For selvfølgelig må du gå i sauna ligesom alle andre.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.